Farang.no - Reisetips

Turistfeller

Selv om thaier stort sett er et ærlig og respektfult folkeslag finnes det råtne epler i kurven der også, som alle andre steder. Det er en del svindelforsøk som er ganske organiserte og som er gjengangere. Men om du gjør leksen din før du reiser nedover så er du iallefall litt tryggere.

Mange spør alltid om det er ditt første besøk til Thailand. Da kan det være smart å si at du har vært der flere ganger tidligere. Dette avhenger selvsagt av hvem som spør. Om det er resepsjonisten på hotellet som spør vil gjerne han eller hun komme med en del råd og tips. Men om det er en Tuk Tuk eller taxi-sjåfør kan du gjerne late som er en erfaren Thailand-farer.

TAXI
Personlig synes jeg egentlig ikke at denne «svindelen» er så ille. Mange taxi-sjåfører tar fastpris for en tur, som er mange ganger dyrere enn om de skulle ha satt på taxameteret. Men med tanke på de ekstremt lave taxi-prisene i Thailand betaler jeg gjerne en femti-lapp for en halv times tur i stedet for 15-20 kroner som turen egentlig koster. Sjåføren har sannsynligvis en familie å forsørge, og for meg er det ikke mye penger. Om de kjører på taxameter, gi gjerne en del tips. Alle taxier er forøvrig pålagt etter thailandsk lov å kjøre på taxameter.
Om du tar taxi fra flyplassen til Bangkok sentrum vil en tur på taxameter vanligvis koste rundt 300 baht. De aller fleste vil imidlertid foreslå fastpris på 500-550 bath.

TUK TUK
Tuk tuk er en del dyrere enn vanlig taxi. Avtal ALLTID pris på forhånd. Prut gjerne fordi prisen de tilbyr er «turist-pris».
Om du får tilbud om en tuk tur til 50 baht, så styr unna. Da vil de kjøre deg til et eller annet sted der de får provisjon for at du handler, gjerne et sted som selger «edelstener» eller et tempel der dere tilfeldigvis treffer en annen kar som skal ta dere med til et marked for edelstener.

EDELSTENER
På flere steder kan du treffe en hyggelig kar som spør litt om hvor du kommer fra, om det er din første tur til Thailand o.s.v. Etter en stund viser det seg at denne karen vet om et sted som selger edelstener veldig rimelig. Dette kan bli en relativt dyr affære for det selges veldig mange verdiløse «edelstener» til en reltivt høy pris. Så om du skal kjøpe noe fint til kona eller til deg selv anbefaler jeg at du handler på på velrennomerte butikker. Da er du iallefall på den sikre siden.

VANNSCOOTER UTLEIE
En type svindel som fort kan bli veldig dyrt å bli utsatt for er om man leier en vannscooter. Den kan gjerne ha skader på forhånd som er kamuflert relativt godt med en maskering. Denne maskeringen går imidlertid bort når du er i vannet og begynner å kjøre. Så når du leverer tilbake vannscooteren går man gjerne en runde rundt for å se etter skader, og da vil de dukke opp. Det er ikke uvanlig at du blir krevd for 40-50 000 baht, og dette er mafia som ofte opptrer i samarbeid med lokalt politi så vær obs på denne. Denne svindelen er særlig utbredt i Phuket.

Vær også obs på skader om du leier bil eller motorsykkel. Disse kjøretøyene har ofte ikke forsikring, så alle skader som ikke ble fanget opp før du tar med deg kjøretøyet risikerer du å måtte betale for i sin helhet. Så sjekk med utleier om det er forsikring på kjøretøyet før du leier. Lever heller ikke fra deg passet ditt til utleiesteder, men be dem ta en kopi. For om de har passet ditt så får du det ikke tilbake før du har betalt. Enkelt og greit.

Søk gjerne på internett etter «Thailand scam» før du reiser. Du finner mange nyttige tips!